مشخصات فردی و زندگینامه
نام:محمد مهدی
نام خانوادگی:فقیه محمدی جلالی بحرالعلوم
شهرت:بحرالعلوم ـ نسّابه
تلفن همراه:09121520798
تخصص ها:تاریخ و سیره ، رجال و تراجم ، سایر

زندگی نامه


فعالیت های علمی وپژوهشی

حجه الاسلام دکتر محمد مهدی فقیه محمدی جلالی ( بحرالعلوم )

در هشتم اردیبهشت ماه 1351 هـ . ش در خانواده‏اى مذهبى که بالغ بر سه قرن روحانى و از سرشناسان شهرستان آستانه اشرفیّه بوده‏اند ، بدنیا آمد . در سال 1368 رسماً وارد حوزه علمیّه جعفریّه آستانه اشرفیّه شد و توانست از محضر اساتیدى همچون شیخ موسى کهنسال و استاد حجّة الاسلام و المسلمین حاج سیّدجواد میرحسینى خراسانى « ادیب » استفاده نماید. پس از اتمام مقدّمات جهت استفاده بیشتر به حوزه علمیّه جامع رشت هجرت نمود و اصول فقه مظفّر را نزد آیة اللَّه استاد حاج سیّد مجتبى رودبارى «حفظه‏ اللَّه» گذراند و سپس با موفقیّت کامل در امتحانات ورودى حوزه علمیّه خراسان ، مجاورت مشهد رضوى را برگزید و از اساتیدى همچون آیة اللَّه سیّدجواد سبزوارى و استاد حجّة الإسلام شیخ رضا سائلى و استاد حجّة الاسلام و المسلمین حاج سیّد جواد میرحسینى خراسانى « ادیب » کسب فیض نمود.

در مشهد رضوى ، در کنار دروس حوزه به مکالمه عربى و اردو همّت گماشت و در کمتر از 8 ماه توانست به خوبى مکالمه عربى را فراگرفته و به زبان اردو آشنا شود. همچنین در تابستان سال 1373 رسماً قلم به دست گرفت و تحقیقات خود را در زمینه بقاع متبرکه آغاز نمود؛ به گونه‏اى که شرح حال تمامى امامزادگان خراسان، نیشابور، سبزوار، کاشمر، مشهد را مفصّلا همراه با شجره نامه آنان بررّسى کرد.

طبق دعوت‏نامه‏اى که اوقاف استان قم از ایشان بعمل آورد، جهت بررّسى بقاع متبرکه استان مذکور، و جهت استفاده بیشتر از اساتید بزرگ حوزه علمیّه قم، در سال 1374 به آنجا هجرت نمود و در کمتر از یکسال کتاب «تاریخ قم و زندگانى امامزادگان داخل شهر» را تحقیق و تألیف نمود که از سوى مسجد مقدّس جمکران به چاپ رسید و مورد استقبال علماء، فقهاء و محقّقین قرار گرفت.

ایشان پس از شش ماه از تألیف کتاب مذکور موّفق به دیدار ولىّ امر مسلمین حضرت آیةاللَّه العظمى سیّد على خامنه‏ اى- دامت برکاته- شد[1] و مورد عنایت معظم له قرار گرفت و در همان دیدار پس از مباحثه 20 دقیقه ‏اى با معظم له از سوى ایشان لقب «محقّق» گرفت و همین امر باعث شد که در میان طلّاب گیلانى به محقّق گیلانى شهرت یابد. هنوز چند ماهى از دیدار مذکور نگذشته بودکه از سوى دفتر مقام معظّم رهبرى جهت تحقیق در مورد بقعه ‏اى در شهر آمل[2] مأمور شد و پس از یک ماه بررّسى حول زندگانى حسن بن على الاُطرش مجددّاً به ملاقات خصوصى آن رهبر فرزانه نایل و مراحل تحقیق را شخصاً تقدیم نمود و باز هم مورد عنایت معظّم له قرار گرفت.[3]

ایشان در قم به درس خارج اصول حضرت استاد آیة اللَّه جعفر سبحانى ، و درس فقه آیةاللَّه العظمى سیّدمحمّدصادق روحانى ، و حضرت آیة اللَّه سیّد محمّد على میلانى شرکت و از محضر شان استفاده مى‏نماید .طبق دعوتى که آستان مقدس على بن موسى الرضا. از ایشان نمود در سال 1380 به مشهد رضوى مهاجرت کرد و در بنیاد پژوهشهاى اسلامى آستان قدس رضوى به فعالیت پژوهشى مشغول شد. نامبرده پس از سه سال سکونت در مشهد مقدس مجدد به قم بازگشت و با سازمان اوقاف همکارى نمود. وى در کنار تعلّم ، به تحقیق و تألیف اشتغال دارد و تخصّص ایشان در علم رجال و انساب و تاریخ امامزادگان و شرح حال آنان مى‏باشد. ایشان در سال 1386 موفق به اخذ مدرک دکترا در رشته رجال و انساب از شوراى عالى مدیریت حوزه نایل آمدند.

مشاغل فرهنگى و علمى:

وى در طول 17 سال فعّالیت علمى و فرهنگى توانسته است در پیشبرد اهداف خود و به جهت نیاز مؤسّسات فرهنگى و مجامع علمى به ایشان، مشاغلى را در راستاى تخصص خود عهده‏ دار گردد که به برخى از آنان اشاره مى‏شود.

1-مدیرگروه تاریخ وسیره پژوهشکده حج وزیارت

2-دبیر اجرایی دانشنامه حج و حرمین شریفین

3-معاونت پژوهش پژوهشکده حج وزیارت

4-عضو انجمن تاریخ پژوهان حوزه

5-معاونت تبلیغات اتحادیه انجمنهاى اسلامى دانش‏آموزان در استان گیلان ازسال 1371 تا سال 1373.

6- مؤسّس و مسئول مؤسّسه دائرةالمعارف بقاع متبرکه در قم 1380-1378.

7- عضو هیئت طرح و برنامه ریزى مؤسسه انتظار نور در قم در سال 1379.

8- عضو فعّال ماهنامه کوثر در قم.

9- همکارى با مرکز پژوهشهاى صدا و سیما در قم از سال 1379 تا سال 1386.

10- محقق بنیاد پژوهشهاى اسلامى آستان قدس رضوى از سال 1380 تا 1382.

11- همکارى با سازمان اوقاف و امور خیریه در واحد مطالعات و تحقیقات سازمان متبوع به عنوان رییس هیات محققین انساب.

12- عضو هیئت مدیره و نایب رئیس شرکت تعاونى خدمات رایانه‏اى تک سیستم آرین در آستانه اشرفیّه.

تألیفات (آثار چاپ شده و مخطوط)

محمّد مهدى فقیه بحرالعلوم در طول 25 سال تحصیل در حوزه علمیه قم و مشهد مقدّس، بالغ بر 85 عنوان تا لیف در 200جلد از خود به یادگار گذاشته است که بالغ بر 200000 هزار صفحه متن تحقیقى مى‏باشد. برخى از تألیفات ایشان به زبان عربى و اکثر آثارشان به چاپ رسیده و برخى از آنان نیز تجدید چاپ گشته و تعدادى نیز زیر چاپ و یا آماده چاپ است. در اینجا به فهرست آثار ایشان اشاره مى‏شود.

1 - انوار پراکنده ، بررسى تاریخ و زندگانى امامزادگان قم؛ جلد اوّل این کتاب در 624 صفحه وزیرى به همراه بیش از 150 قطعه عکس زیبا از امامزادگان شهر قم است که از سوى انتشارات مسجد مقدّس جمکران به چاپ رسید. چاپ دوم همین اثر از سوى انتشارات سیف تهران در سال 1378 و چاپ سوم آن از سوى انتشارات مرشد در سال 1379 در تهران به چاپ رسیده است. چاپ چهارم این کتاب به نام مزارات قم در دو جلد در زیر چاپ مى‏باشد.

2 - الرَّحِمُ الطّیِّب یا تذکره بى‏بى شهربانو ؛ این کتاب تحلیلى از زندگانى حضرت شهربانو مادر امام سجاد علیه السلام است که جوابى به شبهات تاریخى و برخى از محقّقان معاصر است . و در ضمن به بررسى بقعه منسوب به او در شهر رى پرداخته و مورد توجه علاقه‏مندان و محققین قرار گرفته است. این کتاب 176صفحه از سوى انتشارات فقه درسال 1378 با همکارى نشر نصر به چاپ رسیده است

3 - فاطمه اُخرى‏ یا تذکره خواهر امام رشت ؛ این کتاب نیز تاریخ و شرح حال زندگانى حضرت فاطمه اُخرى‏ یا خواهر امام رشت است که با شیوه بدیعى نگارش و تحقیق شده است . این اثر در 146 صفحه رقعى و در تیراژ 5000 نسخه از سوى انتشارات فقه با همکارى نشر نصر در سال 1378 به چاپ رسیده است.

4 - ربیع بن خُثَیم یا تذکره خواجه ربیع مشهد ؛ این کتاب نیز به شرح حال و زندگانى خواجه ربیع معروف (ربیع بن خثیم ) از صحابه رسول خدا(ص) و امام على (ع) مى‏پردازد. مؤلف ضمن بررسى زندگانى دقیق او و برخى از اعتقادات خواجه، محل دفن او را در کوفه مى‏داند وجوابى کامل به شبهات تاریخى پیرامون وى است. این کتاب در176صفحه رقعی از سوی انتشارات بخشایش درسال 1378 به جاپ رسیده است 0

5 - امامزادگان حافظ، مفسّر و قارى قرآن ؛ در این کتاب سعى شده است تا امامزادگانى که به نحوى حافظ ، مفسّر و قارى قرآن کریم بوده‏اند بررّسى و شرح حال آنان تحقیق شود . این اثر در 246 صفحه رقعى و از سوى انتشارات فقه در سال1379به چاپ رسیده است.

6 - زنان حافظ قرآن کریم؛ در این کتاب نیز شرح حال 72 تن از زنانى که حافظ کل قرآن کریم بوده، بررسى شده است. این اثر نیز از سوى انتشارات فقه در سال 1379 با همکارى نشر نصردر ا160صفحه رقعی به چاپ رسیده است.

7 - فقهاى حافظ و مفسّر قرآن کریم ؛ در این کتاب شرح حال بالغ بر 110 تن از فقهاى برجسته شیعه که مفسّر و حافظ کل قرآن کریم بوده‏اند تحقیق شده است . این کتاب در 500 صفحه رقعی از سوى انتشارات فقه با همکارى نشر نصر به چاپ رسیده است.

8 - سیماى عالمان بى نشانج 1 ؛ بررّسى شرح حال و زندگانى حضرت آیة اللَّه شیح حسین فقیه آستانه رحمه الله جدّ صاحب ترجمه است که از سوى انتشارات نوید اسلام در 120 صفحه رقعی به چاپ رسیده است.

9 -سیماى عالمان بى نشانج2 ؛شرح حال و زندگانى آیة اللَّه حاج شیخ حسین وحید آستانه ‏رحمه الله از عرفاى بنام شهرستان آستانه اشرفیّه. این کتاب در 176 صفحه رقعی از سوى انتشارات بخشایش به چاپ رسیده است.

10 - سیماى عالمان بى نشانج 3 ؛این کتاب به بررّسى زندگانى فقیه گمنام شیعه حضرت آیة اللَّه العظمى میرزا محمّد چهاردهى ‏رحمه الله مى‏پردازد و360صفحه آماده چاپاست که از سوی انتشارات بخشایش به جاپ خواهد رسید .

11- سیماى عالمان بى‏نشانج 4 ؛ بررسى زندگانى آیت الّله سیّد اسدالّله کیسمى ونگاهى به خاندان و حوادث دوران او. در 300 صفحه رقعى آماده چاپ است.

12 - امامزادگان رى ، ج 1 ؛ بررسى تاریخ و زندگانى امامزادگان شهر رى . در 654 صفحه وزیرى و از سوى انتشارات گرگان در شمارگان 5000 نسخه به چاپ رسیده و چاپ دوم آن از سوى انتشارات مرشد تهران در 5000 نسخه چاپ شده است. مجموعه امامزادگان رى در 7 جلد تنظیم شده که متأسّفانه مجلدات دیگر آن که قریب به 3000 صفحه همراه با تصاویر زیبا است، تاکنون به چاپ نرسیده است.

14-13 - سیماى کوچان ج‏1 و 2 : بررسى تاریخ ، جغرافیا، اقتصاد ومعرفى مشاهیر علم و ادب و آثار تاریخى، دیدنى و سیاحتى آستانه اشرفیّه و بندر کیاشهر. این کتاب دایرة المعارف جامعى در خصوص شهرستان آستانه اشرفیه، زادگاه مولف است که جهت تدوین آن بیش از شش سال وقت صرف شده و تمام زوایاى تاریخى، جغرافیایى و مشاهیر علم و ادب و آثار تاریخى و دیدنى شهرستان آستانه اشرفیه و بندر کیاشهر را به رشته تحریر در آورده است. این کتاب در دو جلد وزیرى و در 1650 صفحه با بیش از 500 عکس از سوى انتشارات بخشایش به چاپ رسیده است .

15 - امامزادگان آستانه اشرفیّه و سیّد جلال الدّین اشرف‏علیه السلام؛ در 500 صفحه وزیرى آماده چاپ است.

20-16 - البیّنات فی حیاة الفاطمات ج 1-5؛ چنان که از نام این کتاب آشکار است ، تحقیقى جامع در خصوص زنانى که نامشان فاطمه بوده است مى‏باشد که در 4 جلد عربى 500 صفحه‏اى تنظیم و طبق قراردادى به سازمان اوقاف و امور خیریّه واگذار شده است.

21 - کشفالأستار فی مراقد أبناء الأئمّة الأطهارعلیهم السلام، ج 1؛ بررسى زندگانى و محل دفن سادات مهاجر به شهر رى در 200صفحه وزیری. این اثر نیز طبق قراردادى به سازمان اوقاف و امور خیریّه واگذار گردید.

22 - کشف الأستار فی مراقد أبناء الأئمّة الأطهارعلیهم السلام، ج 2؛ بررسى زندگانى و محل دفن سادات مهاجر به استان خراسان بزرگ در 500صفحه وزیری . این اثر نیز طبق قراردادى به سازمان اوقاف و امور خیریّه واگذار گردید.

27-23 - جامع الوصایا ج 1-5؛ این کتاب همچنان که از نامش پیداست ، حاوى 1000 وصیّت از انبیاء(ص)، ائمه علیهم السلام ، ائمه زیدّیه ، صحابه ، تابعین ، خلفاء ، علماء ، حکما شهداء ، و ... مى‏باشد که در 5 جلد عربى به زیور طبع آراسته شده است.

31-28- تراجم أعلام الزینبات ج 1-4 ؛ این کتاب نیز در 4 جلد عربى تنظیم شده است که به شرح حال بیش از 1800 تن از زنانى که نامشان زینب بوده پرداخته شده ودر قطع وزیری در 1600صفحه تنظیم گشته و آماده چاپ است.

32- المدّعون بالنسب الشریف؛ این کتاب در 250 صفحه وزیرى و به زبان عربى است و به بررسى اشخاصى که ادعاى نسب و اتصال خود به امام معصوم‏علیه السلام را دارند است.

33 - بدر الباهر یا تذکره على بن امام محمّد باقر علیه السلام ؛ این کتاب به بررسى شرح حال و زندگانى حضرت سلطانعلى فرزند امام محمّد باقر علیه السلام مدفون در مشهد اردهال کاشان مى‏پردازد ودر 200صفحه رقعی تنظیم گشته است.

34- مشاهد العلوییّن فى تتمّة مقاتل الطالبیّین؛ این کتاب اضافاتى بر کتاب مقاتل الطالبیّین ابوالفرج اصفهانى متوفّاى قرن چهارم هجرى است. در 600 صفحه متن وزیری وبه زبان عربى تنظیم گشته و طبق قراردادى به سازمان اوقاف و امور خیریه واگذار شده است.

37-35- الدّرة الذهبیّه فى اکمال منتقلة الطالبیّه ج 1-3؛ این کتاب اضافاتى بر کتاب منتقلة الطالبیّه، علاّمه نسّابه ابن طباطبا، از اعلام قرن پنجم هجرى است. در 3 جلد عربى 500 صفحه‏اى تنظیم گشته و طبق قراردادى به سازمان اوقاف و امور خیریه واگذار شده است.

38- سیماى کارگزاران و خادمان امام رضا علیه السلام ؛ این کتاب به بررسى زندگانى وکلا، خادمان، کنیزان، نگهبانان و کاتبان امام على بن موسى‏الرضا علیه السلاممى‏پردازد که در 400 صفحه وزیرى تنظیم شده وآماده چاپ است.

39- مشاهیر زنان خراسان؛ این کتاب نیز به شرح حال مشاهیر زنان خراسان، اعم از رُوات، شعرا، نویسندگان و هنرمندان گذشته و فعلىاستان پهناور خراسان پرداخته است و در 500 صفحه وزیرى آماده چاپ مى‏باشد.

40- بارگاه آزادگله؛ شرح حال و زندگانى امامزاده عباس سارى، راوى تفسیر على بن ابراهیم قمى ‏رحمه الله، این کتاب درقطع رقعى و در 168 صفحه از سوی انتشارات وثوق در سال 1386 به چاپ رسیده است.

41- تاریخ تشیّع و مزارات شهرستان سارى: این کتاب به شرح حال و نسب نامه 247 امامزاده شهرستان سارى مى‏پردازد که در 824 صفحه وزیرى از سوى انتشارات وثوق در سال 1386 به چاپ رسیده وامسال با تجدید نظرواضافات در 1350صفحه جاپ مجدد خواهد شد0

42- ستاره کویر؛ بررسى تاریخ شهداد و زندگانى امامزاده زید مدفون در آن، این کتاب در 176 صفحه رقعى از سوى انتشارات وثوق در سال 1386 به چاپ رسیده است.

43-44- ترجمه کتاب مراقد المعارف؛ این کتاب به بررسى بیش از 300 بقعه مشهور جهان اسلام مى‏پردازد که از سوى علّامه حرزالدّین تألیف یافته و ترجمه آن در 600 صفحه در دو جلد انجام شده وبیش از 500صفحه تعلیقه واضافات دارد وبا فهرست اعلام 1200صفحه شده وبه پژوهشکده حج و زیارت جهت چاپ تحویل خواهد شد.

45- مزارات یزد؛ این کتاب در 856 صفحه وزیرى و به صورت رنگى به سفارش اداره کل اوقاف استان یزد تألیف شده و آماده چاپ مى‏باشد.

46-47- مزارات کرمان؛ این کتاب در دو جلد وزیرى و در 1161 صفحه تدوین شده است و از سوى اداره کل اوقاف استان کرمان در حال چاپ مى‏باشد.

49-47- الاساس لانساب اُمّهات السّادة النّاس؛ این کتاب به شرح حال زنان و انساب سادات زن مى‏پردازد که در نوع خود بى‏نظیر است. در 3 جلد 500 صفحه‏اى و به شرح حال بیش از 2000تن از سادات علویه مى‏پردازد.

50- رسالة زیدیه؛ شرح حال و زندگى نامه امامزاده زید تهران و بررسى زیارتگاه‏هاى زید نام در ایران. این کتاب در 205 صفحه تدوین شده و آماده چاپ مى‏باشد.

51- ستاره شیراز؛ بررسى تاریخ و زندگى نامه امامزاده على بن حمزه بن موسى‏علیه السلام مدفون در شیراز، در 176 صفحه وزیرى به سفارش آستان مقدس امامزاده على بن حمزه شیراز تدوین شده درسال1388با عنوان علی بن حمزه در 350صفحه وزیری از سوی انتشارات وثوق به چاپ رسیده است .

83-52- هزار مزار ایران؛ پژوهشى در معمارى و شرح حال شخصیت‏هاى مدفون در بناهاى ثبت شده ایران، در 31 جلد پالتویی تمام رنگی به سفارش سازمان میراث فرهنگى، صنایع دستى و گردشگرى تحقیق و تدوین شده و21جلد آن تا کنون از سوی انتشارات وثوق به چاپ رسیده است.

89-84- مشاهیر مزارات ایران؛ بررسى تاریخ و معمارى و شرح حال مشاهیر زیارتگاه‏هاى ایران، در 6 جلد 300 صفحه‏اى برای مرکز پژوهشهای اسلامی صداوسیما جهت ساخت مستند نسیم بهشت و094-89- مزارات زنان در ایران؛ پژوهشى در معمارى و شرح حال زیارتگاه‏هاى زنان صاحب نام در ایران. در 5جلد وزیرى و در 3000صفحه در قطع وزیری آماده چاپ مى‏باشد.

95- قیام زید بن علىعلیه السلام ؛ این کتاب از مجموعه بررّسى نهضت‏ها و دولتهاى علوى است که طبق پیش بینى در 60 جلد رقعى و به بررسى 100 قیام و نهضت از سادات علوى خواهد پرداخت. که 28 جلد آن آماده چاپ مى‏باشد. و جلد نخست آن قیام زید بن علىعلیه السلام‏

96- قیام یحیى بن زیدعلیه السلام. این کتاب با حمایت سازمان حوزه‏ها و مدارس علمیه خارج کشور و در 600 صفحه رقعى از سوى انتشارت وثوق در سال 1388 به چاپ رسیده است. به جهت استقبال فراوان از این کتاب در کمتر از دو ماه چاپ دوم آن نیز با اضافات چاپ شده و اینک چاپ سوم آن در دستور کار قرار دارد.

97- قیام محمّد نفس الزکیّه(145ه0ق).

98- قیام ابراهیم بن عبدالّله (شهید باخمرا145ه0ق). 99-قیام صاحب فخ (169ه0ق)0 100-قیام یحیی بن عبدالله ( صاحب دیلم 176 ه0ق )0101-قیام ادریس بن عبدالله (تشکیل دولت علوی ادارسه 179 ه0ق )0102-قیام محمدبن ابراهیم طباطبا (نهضت ابو السرایا 199-200 ه0ق )0 103-قیام ابراهیم المرتضی (199-200 ه0ق)0 104- قیام زیدالنار (200 و 204ه0ق )0 105-قیام محمد الدیباج( 200-204 ه0ق )0 105- قیام احمد بن موسی (204 ه0ق ) 0

106- قیام محمّد بن صالح علوى ( 245 ه0ق ).

107- قیام یحیى بن عمر بن یحیى ( 248 ه0ق ).

108- قیام محمّد بن قاسم علوى (219 ه0ق ).

109- قیام صاحب زنج (195 ه0ق )

110-قیام یحیی بن حسین بن قاسم رسی (280 ه0ق ) 0

111- قیام حسن بن على الاطروش (304ه0ق).

112- قیام حسن بن زید داعی (250-270)

113-قیام سید ابیض

114-قیام ابوطالب هارونی

115-قیام المویدبالله

116-قیام ابو هاشم علوی

117-قیام ابو الفتح دیلمی

118-قیام الراضی بالله حسنی

119-قیام مسددبالله حسنی

120-قیام امام ناصرهوسمی

121-قیام مرشد بالله شجری

122-قیام هادی حقینی

123-قیام ثایر بالله حسینی

124-قیام اشرف بن زید حسنی

125 قیام ابورضاکیسمی

126-قیام سیدرکابزن کیا

127-قیام سید قوام الدین مرعشی

128- قیام سید محمد مهدی مشعشعی

129- نقش علویان در تشیّع گیلانیان و نگاهى به دو قیام بزرگ در کوچان و کیسم.

130- تاریخچه هیئات عزادارى آستانه اشرفیّه و نحوه عزادارى آنان.

131- تاریخ مساجد آستانه اشرفیّه و معرفى بانیان و واقفان آن .

132- بررسى موقوفات آستانه اشرفیّه و انگیزه واقفان آن .

133- روز شمار تاریخ کوچان .

134- فرماندهان شهید آستانه اشرفیّه و خاطراتى از آنان.

135- مزارات تویسرکان: پژوهشى در معمارى و شرح حال شخصیت‏هاى مدفون در بقاع متبرکه شهرستان تویسرکان، در 352 صفحه وزیرى است که از سوى انتشارات وثوق درسال 1386به چاپ رسیده.

137- مزارات فاروج / پزوهشی در معماری و شرح حال امامزادگان شهرستان فاروج . در152 صفحه وزیری که از سوی انتشارات وثوق در سال 9138 به چاپ رسیده .

138-139- مزارات قزوین؛ پژوهشى در معمارى و شرح حال امامزادگان استان قزوین، در دو جلد وزیرى و در 1200 صفحه که آماده چاپ مى‏باشد.

139- مزارات شیروران :پژوهشى در معمارى و شرح حال شخصیت‏هاى مدفون در بقاع متبرکه شهرستان شیروان، در 254 صفحه وزیرى که از سوى انتشارات وثوق در سال1388به چاپ رسیده.

140-141- مزارا ت تهران ؛ پژوهشى در معمارى و شرح حال شخصیت‏هاى مدفون در بقاع متبرکه شهرستان تهران، در 1400 صفحه وزیرى که از سوى انتشارات وثوق در سال1389به چاپ رسیده.

142- مزارا ت ری؛ پژوهشى در معمارى و شرح حال شخصیت‏هاى مدفون در بقاع متبرکه شهرستان ری، در 656 صفحه وزیرى که از سوى انتشارات وثوق در سال1390به چاپ رسیده است.

143- مزارات کردستان؛ پژوهشى در معمارى و شرح حال شخصیت‏هاى مدفون در بقاع متبرکه شهرستان کردستان، در 184 صفحه وزیرى که از سوى انتشارات وثوق در سال1390به چاپ رسیده.

144- مزارات ورامین؛ پژوهشى در معمارى و شرح حال شخصیت‏هاى مدفون در بقاع متبرکه شهرستان ورامین، در 584 صفحه وزیرى که از سوى انتشارات وثوق در سال1390به چاپ رسیده.

145-146- مزارا ت شمیرانات؛ پژوهشى در معمارى و شرح حال شخصیت‏هاى مدفون در بقاع متبرکه شهرستان ورامین، در 1200 صفحه وزیرى که اماده چاپ است.

146- مزارات اسلام اباد؛ پژوهشى در معمارى و شرح حال شخصیت‏هاى مدفون در بقاع متبرکه شهرستان اسلام اباد، در 420صفحه وزیرى که اماده چاپ.

148-147- مزارا ت استان البرز؛ پژوهشى در معمارى و شرح حال شخصیت‏هاى مدفون در بقاع متبرکه استان البرز در دو جلد و1200صفحه وزیرى که اماده چاپ.

149-158- مزارات طبرستان؛ پژوهشى در معمارى و شرح حال شخصیت‏هاى مدفون در بقاع متبرکه شهرستان های استان مازندران، در 7 جلد 600صفحه ای وزیرى واماده چاپ.

171-159- دانشنامه جامع بقاع واماکن متبرکه./ در 22 جلد 704صفحه ای وزیرى دو ستونه واماده چاپ 0

172- امامزاده محمد وسید ابوالوفا کوهدشت؛ پژوهشى درزندگیامامزاده محمد وسید ابوالوفا شرح مدفون درشهرستان کوهدشت ، در 128 صفحه رقعی که از سوى انتشارات وثوق در سال1390به چاپ رسیده است.

173- ستاره خلیج فارس؛ پژوهشى درزندگی نامه امامزادهسید عبد المهیمنشهر بوشهرمدفون ، درصفحه رقعی که از سوى انتشارات وثوق در سال1390به چاپ رسیده است.

156- نقبای مکه و مدینه

157- ابراهیم المجاب ، مدفون در حائر حسینی

158- زینب دختر امام موسی کاظم (ع) بررسی مزارات منسوب به او در مصر، هرات ، اصفهان ،کاشان و نطنز

158- زندگانی حکیمه دختر امام جواد (ع)

159- خویشاوندی با آل علی(ع)

160-زیارتگاه های عراق دو جلد 1760

161-مزارات شهرستان کوهدشت

162- رفع الحجاب الاقصی فی تشجیر الاعقاب العباس السقاء

163- تصحیح کتاب درالثمین فی انساب الطالبیین

164- حضرت خضر(ع) و مکان های منسوب به ایشان

165- تصحیح کتاب علی عریضی(ع) فرزند امام صادق(ع)

166- محاصره مسجدالحرام

167- زید پسر امام موسی کاظم(ع)

168- مزارات ابناء العباس (ع) و احفاده

169- موسوعه النساءالعلویات دردو جلد

170-محمد بن حسن سابسی

171-مزار شریف(برسی مدفن علی بن ابی طالب در شهر مزار شریف)

172-مزارات فرزندان بلافصل ائمه (ع) در عراق

173-تاریخ نقباء عراق در دو جلد آماده چاپ

تصحیحات، تعلیقات و مقالات‏

از دیگر آثار ایشان مى‏توان به تصحیحات و تعلیقات و مقالات گرانبهایى نام برد که در جراید و نشریّات رسمى کشور به چاپ رسیده است. به برخى از اینگونه آثار اشاره مى‏شود.

174- سیمای رانکوه؛ تألیف عبدالحسین رفیعى، اشراف و تصحیح از دکتر بحرالعلوم.

175- جرعه‏اى از اقیانوس؛ شرح حال علاّمه شیخ مهدى مازندرانى ،تألیف رمضان قلى زاده مازندرانى، اشراف، تصحیح و اضافات قسمت شاگردان معظم له که از استان گیلان بوده‏اند توسّط دکتر بحرالعلوم.

176- مزارات خراسان؛ تألیف گروه جغرافیا و ممالک اسلامى بنیاد پژوهشهاى اسلامى آستان قدس رضوى، تصحیح و ویرایش علمى و بازنگرى تمام متن از سوى دکتر بحرالعلوم.

177- قیام احمد بن موسى یا مهاجران موسوى؛ تألیف استاد جلیل عرفان منش، بنیاد پژوهشهاى اسلامى آستان قدس رضوى، تصحیح واضافات از سوى دکتر بحرالعلوم.

178- مشاهیر مدفون در حرم رضوى؛ تألیف گروه تراجم و انساب بنیاد پژوهشهاى اسلامى آستان قدس رضوى، بازبینى و رجوع به منابع از سوى دکتر بحرالعلوم.

179- خلاصة الاقوال فى معرفة الرجال؛ تألیف علاّمه حلى (ره)، تصحیح گروه حدیث بنیاد پژوهشهاى اسلامى آستان قدس رضوى، نمونه خوانى و مقابله از سوى دکتر بحرالعلوم.

180- فروغ ولایت یا دانشنامه امام رضا علیه السلام ؛ تهیه نرم‏افزار در بیش از 3000 صفحه از سوى بنیادپژوهشهاى اسلامى آستان قدس رضوى، بازبینى تمام متن از سوى دکتر بحرالعلوم و اخذ لوح تقدیر از سوى مدیرعامل محترم بنیاد مذکور.

181- قیام سادات حسنى؛ پایان نامه دکتراى آقاى دکتر الهى زاده، اشراف و راهنمایى‏ها و اضافات از سوى دکتر بحرالعلوم جهت چاپ.

182- مقاله پژوهشى خدیجه خاتون؛ ماهنامه کوثر، شماره 41، سال 1376.

183- مقاله پژوهشى صفورا خاتون؛ ماهنامه کوثر، شماره 42، سال 1376.

184- زندگانى حضرت شعیب نبى‏علیه السلام؛ مرکز پژوهشهاى اسلامى صدا و سیما، مهر سال 1381، کُد 047.

185- بررسى زندگانى على بن ابراهیم مهزیار اهوازى؛ مرکز پژوهشهاى اسلامى صدا و سیما، آبان 1381، کُد 054 جهت اداره کل صدا و سیماى مرکز خوزستان و براى تهیه مستند به نام نگین عشق.

186- نقدى بر کتاب الکواکب المشرقه؛ تألیف استاد رجائى، مجله مشکات، بنیاد پژوهشهاى اسلامى، سال 1381 شماره 54.

187- ذکر المجرب فى صحف مطهره؛ ذکرى مجرب از آیات قرآنى از حضرت رسول اکرم (ص)، تألیف محمّد بن اسامه، نظارت و اشراف مرحوم استاد سیّد على کمالى، مقدمه و تصحیح دکتر بحرالعلوم.

188- ولایت کوثر دهنو ممسنى؛ در مناقب ذریه امامزاده سید میر احمد، تألیف سید على موسوى نژاد سوق، مقدمه و اشراف دکتر بحرالعلوم.

189- مقدمه بر کتاب شجره طیبه سادات شیخ شبان در ایران؛تألیف سید على موسوى نژاد سوق.

190- تهیه و تنظیم شجره نامه‏هاى امامزادگان استان قم، قزوین، اراک، تهران و استان مرکزی به صورت کارت پستال.

191- تکمیل مطالب فصل هفتم و اضافات کتاب چلچراغ شیراز، تحلیلى از قیام احمد بن موسى‏علیه السلام و برادران امام رضاعلیه السلام، تألیف جلیل عرفان منشى چاپ بنیاد پژوهش‏هاى آستان قدس رضوى.

2 19- ویرایش علمى و تدوین شرح حال امامزاده احمد در کتاب ماه ساردوئیه بررسى زندگانى و کرامات امامزاده سلطان سید احمد (درب بهشت)، تألیف محمّد على شریعتى، چاپ بخشایش.

193-196- ویرایش علمى و مقدمه بر 4جلد زیارتگاه های بوشهر: بررسى زندگانى و کرامات امامزادگان استان بوشهر تألیف غلامحسین هادی نزاد، چاپ انتشارات وثوق.

197- مقاله‌ای با عنوان «نفیسه خاتون مصر»، چاپ در افق حوزه در دو شماره

198- مقاله‌ای با عنوان «امامزاده ابواحمد موسی مبرقع» در کتاب سفیران رستگاری.

ا199- مقاله پژوهشیمتولیان فدک در میقات حج

200-مقاله پژوهشی خاطراتی از حج گزاری عضد الدوله دیلمی

201- مقاله تاریخچه انتقال جنائز به کربلا

مصاحبه‏ها و برنامه‏هى تلوزیونى:

دکتر محمّد مهدى فقیه بحرالعلوم به جهت تخصّص در علم انساب و شمّ قوى در ردّ و اثبات مدفن سادات و امامزادگان، و به عنوان محقّق برجسته، مصاحبه‏ها و برنامه‏هاى تلویزیونى زیادى داشته است که به اهمّ آن اشاره مى‏شود.

1- مصاحبه شبکه باران در برنامه شاخه‏اى نزدیک به طور مستقیم بعنوان محقّق و نویسنده برتر.

2- مصاحبه شبکه خراسان در برنامه اهل قلم = نیستان، بعنوان نویسنده و محقّق برتر بنیاد پژوهشهاى اسلامى آستان قدس رضوى.

3- مصاحبه خبر استان مازندران در خصوص زندگانى امامزاده خلیفه سلطان روستاى حمید آباد شهرستان سارى.

4- پژوهشگر و کارشناس برنامه خاک بهشت بررسى زندگانى امامزادگان مدفون در ایران، پخش در شبکه سراسرى دوّم سیما در 30 قسمت مستند 20 دقیقه‏اى.

5- پژوهشگر و کارشناس برنامه نسیم بهشت بررسى زندگانى مشاهیر امامزادگان مدفون در ایران، پخش در شبکه سراسرى سوّم سیما در 30 قسمت مستند 20 دقیقه‏اى با بررسى 60 امامزاده مشهور و مدفون در ایران.

6- مصاحبه شبکه المنار در خصوص نقش سادات مهاجر در تشیّع ایرانیان.

7- پژوهشگر و کارشناس برنامه نسیم بهشت بررسى زندگانى مشاهیر امامزادگان مدفون در ایران، پخش در شبکه سراسرى سوم سیما در 30 قسمت مستند 20 دقیقه‏اى.

8- پژوهشگر و کارشناس برنامه در آستان خوبان بررسى زندگانى مشاهیر امامزادگان مدفون در ایران، پخش در شبکه سراسرى قرآن در 120 قسمت.

9-مصاحبه اختصاصی افق حوزه درخصوص تدوین دانشنامه بقاع واماکن متبرکه

10-لوح تقدیراز ریاست بسیج هنرمندان استان قزوین بخاطر تحقیق شجره نامه حضرت امام و مقام معظم رهبری

11- لوح تقدیراز ریسس دانشگاه ازاد ایلام بخاطر ارایه مقاله درباره علامه اعرجی

ایشان همچنین مفتخر به اخذ اجازه نَقل روایت از کُتُب معتبر و اخذ وکالت حسبیّه از مراجع عظام تقلید شده است که به برخى از آنان اشاره مى‏شود:

1-آیت الّله العظمى سیّد مهدى حسینى مرعشى (اجازه نقل اخبار و وکالت در امور حسبیّه).

2- آیت الّله العظمى سیّد محمّد صادق روحانى (اجازه نقل اخبار و وکالت در امور حسبیّه).

3- آیت الّله العظمى حاج شیخ جواد غروى علیارى (اجازه وکالت در امور حسبیّه).

4- آیت الّله العظمى سیّد کاظم مرعشى (اجازه در امور حسبیّه).

5- آیت الّله العظمى سیّد محمّد شیرازى (اجازه در امور حسبیّه).

6- آیت الّله العظمى سیّد عبدالکریم موسوى اردبیلى(اجازه در امور حسبیّه).

7- آیت الّله العظمى حاج شیخ حسین نورى همدانى (اجازه در امور حسبیّه).

8- آیت الّله العظمى سیّد ضیاءالدین محمّد الحسینى الاشکورى النجفى (اجازه در امور حسبیّه).